środa, 19 października 2016

Stanisław Berger

Ur.13 września 1923 w Lublinie polski biochemik i fizjolog żywienia,autor książek kucharskich.

Życiorys
W latach 1944-1945 był żołnierzem 2 Armii Wojska Polskiego.Absolwent UMCS w Lublinie(1949 r.)Od 1950 r.pracownik Działu Higieny Żywienia Państwowego Zakładu Higieny w Warszawie.W 1954 r.związał się ze Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,w której pracował przez kolejne 50 lat.Był jednym z organizatorów Katedry Fizjologii Żywienia Zwierząt UMCS oraz Katedry Technologii i Higieny Żywienia Człowieka SGGW.Był także organizatorem i pierwszym dziekanem Wydziału Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego SGGW.W 1966 r.uzyskał tytuł profesora nadzwyczajnego,a w 1976 r.profesora zwyczajnego nauk rolniczych.W latach 1967–1970 współpracował z ONZ i FAO w zakresie szkolenia kadr zajmujących się wyżywieniem w krajach rozwijających się.Od 1970 roku należał do PZPR.W latach 1987–1991 pełnił funkcję prezesa Europejskiej Federacji Żywieniowców.Obecnie jest honorowym przewodniczącym Komitetu Nauk o Żywieniu Polskiej Akademii Nauk oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych.Wraz z kierowanym przez siebie zespołem był autorem książki"Kuchnia polska"(Polskie Wydawnictwa Gospodarcze,Warszawa 1955 r.)publikacji wielokrotnie wznawianej w latach 1956–1995.
Odznaczenia i tytuły
Odznaczony Krzyżem Komandorskim z Gwiazdą Orderu Odrodzenia Polski,Medalem im.B.Rumińskiego i Złotą Odznaką Honorową NOT.Uhonorowany także doktoratem honoris causa SGGW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz